pondělí 10. ledna 2011

Pro začínající pořadatele


Tenhle článek je určen pro všechny, co se chtějí stát členy naší velké businesmanské pořadatelské rodiny. Pro ty, co chtějí dosáhnout významného společenského postavení, mít okolo sebe spoustu poddaných,ochotných i zemřít, a v neposlední řadě si házet kaviár do piva.HOHOHO.
A teď konec srandy.Pokud jste se rozhodli nebo se rozhodnete pořádat nějakej fest nebo koncert, buď jste v minulým životě mrtě zlobili u SS nebo jste o vánocích koukali Mikulášoj pod sukni. Tak jako tak Vás nic dobrýho nečeká !
Osobně mám za sebou přes 500 zažitejch akcí, pár na kterejch jsem pomáhal,8 který jsem vymejšlel a pořádal a spoustu,který ještě pořádat budu. Píšu to proto, abych byl zajímavej a abych těm, co doufám rozšíří naše dlužnické řady, dal pár typů do začátku, který mě chyběli a stáli mě mnoho peněz, nervů a návštěv u verenologa.

1. Místo
* Úplně nejlepší je mít svoje místo pod svojí kontrolou. Koukněte se po vašem městě a jeho přilehlém okolí po nějakym kulturáku, sálu na pujčení, sokolovně, hasičském hřišti,venkovním areálu, louce. Vzhledem k tomu, že punx jsou ultraslušní lidé s vizáží chlastanděla gabriela, co v životě nekřičí a nekopnou do popelnice, pokuste se místo vybrat takové, aby nebylo v bytové zástavbě, v blízkosti (konkurenční) hospody, diskotéky...Zároveň se snažte vybírat tak, aby bylo buď ve městě nebo dostupné autobusem nebo vlakem, protože za Ural se Vám nikdo nepotáhne. Nejlíp je mít pronajmutý objekt nebo sál, protože rumová zvěř se zdržuje vevnitř a můžete si dělat vlastní bar(viz níže). Pokud o takové místo půjdete žádat, UDĚLEJTE ZE SEBE NAPROSTÝHO DEBILA a to myslim vážně. Slušné oblečení, číro pod kšiltovkou, dredy v culíku, kožba ve skříni, žádné řetězi, nášivky,naušnice,stahováky... Nejlépe mějte na sobě sako ! Možná se Vám zdá , že přeháním, ale uvědomte si, že na většině úřadech (kulturáky, sokolovny) sedí často zapšklí páprdové (velmi často old komunisté), který za celej život viděli tak maximálne spadnout šišku ze stromu. Takže když za nima příjde chodící železářství, nejlépe v alkoholovém odéru, se slovy „puč mi sál píčo nebo punks not dead“ ,moc daleko nepochodíte ! Pořád ještě pro většinu lidí hraje hlavní roli první dojem a že šaty dělaj člověka. Nemusím snad dodávat, že Vaše chování vyhraje cenu Šulínek vesmíru, protože budete samé “dobrý den, děkuji, prosím a kdybyste cokoliv potřeboval vědět, obraťte se na mě“. Možná se Vám to zdá hrozný, ale pokud Vám jde o to, udělat akci, tak pro to uděláte všechno ! Počítejte s tím,že ze svého platíte nájem, elektřinu,vodu, topení, škody na zařízení a v neposlední řadě procenta ze vstupu obecnímu úřadu. Jen dodám, že téměř vždy Vám na těchto sálech zakážou kouření(vzhledem k vybavení), což budete muset dodržovat a hlídat sami.

** Jestli možnost sálu ve svém okolí nemáte, jděte do hospody...Ale jděte do takové, která má velké prostory nebo nějaké přísálí atp. a zkuste se domluvit s hostinským. Kokůtka Robina ze sebe dělat nemusíte, protože hospodskýmu jde hlavně o peníze, který z Vás a akce vycejtí a většinou bude chtít vytřískat za každou cenu, co nejvíc. Nemáte vlastní bar, ale zase neplatíte nájem, elektřinu atp. , nemusíte tolik uklízet a na kouření sere pes.

*** Pokud žádáte o venkovní místo, platí prakticky to samé, co při žádání o sál, krom toho, že nebudete moct tolik hlučit do okolí a jestli zaprší, jste v PRDELI !

2. Kapely - Rozdělil bych to asi takto.
* Nejdůležitější je headliner, hlavní kapela, tahák, zvučný známý jméno který sice stojí nejvíc peněz, ale přitáhne nejvíc lidí. Z 99% tyto kapely opravdu NEhrajou za cesťák( jsou i světlé výjimky, ale reklamu dělat nebudu), většinou jde o XX (někdy i XXX) stovek + jídlo a pití(nocleh), který sice dávat nemusíte, ale na kapelu to udělá dobrej dojem a bude se k vám ráda ( a třeba levněji !) vracet. U některých kapel můžete zkusit o ceně vystoupení smlouvat.Někde s tím tvrdě narazíte, někde se domluvíte. Optimální je domluvit si dva druhy rozpočtu.Na normální ( jste na nule nebo v lehkém zisku) , kdy dáte kapele víc a prodělečný( přišlo vám málo lidí) , kdy dáte kapele míň. Vždy záleží na individuální domluvě. Dobrym fíglem je taky při výběru headlineru kouknout, jestli kapela nehraje to samý datum někde poblíž, protože pokuď bude mít na jedný cestě více vystoupení, zaplatíte míň.

** Lepší už známý kapelky, který Vám to rozjedou, záruka kvalitního poga za málo peněz. Pomůžou Vám dotáhnout lidi, nejsou vůbec špatní na začátek(rozjetí) akce , protože je lidi znaj a strhne se pogo.To samý na konec, kdy ožralí skalní fandové pláčou dojetím.Velmi často se domluvíte na cesťáku, maximálně nějaký to kilíčko navíc. Vždy se s nima zkuste domluvit na tom, že když budete prodělávat, zahrajou Vám za co nejmíň.

*** Nováčci, začátečnický kapelky, který jsou rádi, že si zahrajou. Neni zrovna fér dávat je na začátek nebo konec koncíku, protože sice zaplníte čas, ale kapela pokud je neznámá, tak to „odsere“, moc lidí na ni pařit nebude a sebevědomí jí to taky nedodá. Dejte jí druhou, předposlední atp. , prostě tak ,aby v ní opilci našli zalíbení a zapařili na ní. Je hrozně důležité dávat prostor začínajícím kapelám.Snažte se prosím mít vždy na koncertě jednu nebo dvě, protože jen takhle vzniká punk, kapele to dá sílu, protože vidí, že to nedělá do zdi a co si budem řikat, každej nějak začínal. Co se týče peněz, snažte se dodržet cesťák, ať už autem nebo například, aby to měl pořadatel levnější vlakem(hraní za jízdenku na vlak) není to podle mě nic špatnýho( mluvím z vlastní zkušenosti, kolikrát si člověk svoje začínající vystoupení platil bohužel i sám )

**** Kulturní vložka.Nemusí to bejt pravidlem, ale jelikož jsme kurva kultůra otvíráku na pivo, zkuste někdy mezi kapely vložit například básníka, divadlo, promítání, nějakou chlast nebo hnus soutež , nebo na konec akce karaoke , zkrátka něco, aby to nebyl jenom hudební nářez od začátku do konce.

3 Datum – Akci si naplánujte aspoň dva až tři měsíce předem. Zjistěte si, kdy se ve vaší lokalitě berou vejplaty a choděj dávky, protože dělat akci v datumu třeba před vejplatou je sebevražda. Z vlastní zkušenosti vím, že je lepší dělat akce v sobotu než v pátek. V pátek jde sice lejt každej, ale v sobotu vetšina nesmrdí v práci, takže tak.Další věc je přizpůsobení datumu akce hlavní kapele tak, aby byly nižší. Nejdůležitější je nemít kolizní datum.Zjistěte si jaké akce a v jakých datumech se nachází ve vašem okolí. Pokud nic v okoli není, máte vyhráno. Pokud jsou akce stejného nebo podobného žánru v tom nebo blízkém datumu, kontaktujte jejich pořadatele, za pokus nic nedáte a s někým se domluvit dá , s někým holt ne. Pokud se domluvit nedá a datum je kolizní, buď akci vzdáte anebo jí udělejte tak, aby byla lepší programem, cenou alkoholu, vstupu,možnosti spaní, jídlem a vy jste přitáhli víc lidí.

4 Propagace – Aspoň dva měsíce předem, nejlépe tři ! Styl a vzhled letáku je na Vás, ale čím přehlednější a plnější informací bude, tím lépe. Velké letáky lepte po klubech, koncertech,fesťákách, nádražích, zastávkách, hospodách, ve škole, tetovacích salónech, do jakehokoliv obchodu, kde Vám to dovolí, na okna atp. Nelepte je však na placené plakátovací plochy.Nejde ani tak o to,že na sebe upozorníte a stihla by Vás pokuta, ale oblíbená taktika majitelů těchto ploch je takové letáky nestrhávat, ale přelepovat páskou ZRUŠENO.Vtipný co? :) Malý letáky rozdávejte kudy chodíte.Po koncertech,lepte po popelnicích, házejte do schránek, dávejte mezi pivní tácky v hospodě, každýmu známýmu dejte hromádku 15-30 , ať je rozdá, zkrátka masově. Nedávejte jich ale moc, protože lidi rádi slibujou a pak si s nima ještě dva roky doma utíraj prdel. Není špatné poslat pár hromádek účinkujícím kapelám, ať si je sami na koncertech rozdávaj. Nejlepší propagace je na internetu. Využíjte do všech možností bandzone, punkove servery, webový ziny a hlavně, a to myslim, že je budoucnost propagace, facebook, protože poslat pozvánku během pár hodin xx stům lidí se vyplatí !

5 Bar – Pokud ďeláte vlastní bar, máte už teď z poloviny vyhráno. Pivo a tvrdej Vám pokryje spoustu nákladů.Jaký ceny nastavíte je jen na Vás, za sebe Vás chci poprosit, aby ceny piva byly co nejpřijatelnejsi, max do 20, tvrdej za 0.4(standart kelimku) max. 20. Jednak si lidi akci vic užijou, je to větší sranda a rádi se k vám vrátí a neděláte to doufám pro výdělek. Druhak mě, a nejen mě, strašně sere nešvar poslední doby,a to je kelímkoví pivo desítka za 22-25 ,kterejch vypijete 10 a nic.Takovejch akcí začíná přibývat a myslím, že začíná i přibývat lidí, co se takovejmhle akcím začnou vyhejbat a preferovat levnější. Anebo protože jsou punkáči, jsou lišky podšitý a už jsem to i několikrát, zažil začnou hromadné výpravy nebo telefonování řidičum o přívoz kartónů krabicovích vín, protože na akci je draho, to včetně nealka (půllitr hnus koli za 15 kdy 2litry stojí 5 opravdu není kožér).

Pokuď vlastní bar neděláte, moc s tím asi neuděláte.Jenom se za každou cenu snažte s majitelem baru domluvit, aby Vám dal nějaký procento nebo částku z alkoholu, protože není fer a dlouhodobě to tak nefunguje, aby jeden dřel jako kůň, vyšla nula, nebo prodělává a druhej se směje a mastí si kapsu víc než za několik dnů dohromady. Co se týká občerstvení, snažte se ho dělat sami.Guláš, bramboráky, párky ...Myslete i na vegetariány. ;) Tak jako tak se všechno nakonec sežere.

6 Zvuk - Vemte si hlavně osvědčenýho zvukaře, seznamte ho s prostorem.Nejlépe, když přijede na akci hodně předem a zkusí si všechno nazvučit, včetně kapely. Pokud berete amatéra nebo akci zvučíte z věcí ze zkušebny sami na prasákatak, kurevsky se snažte, protože není nic horšího než přehulená nebo špatně nazvučená akce a lidi Vám to daj sežrat. Zkuste se taky se zvukařem před akcí domluvit, že když Vám příjde málo lid,í sleví. U někoho to jde. :)

7 Pořadatelé – Stanovte si pevnej pořadatelskej team.Vstup, bar, hlídání zvukařova aparátu (škody se platí velmi těžce), hlídání nekuřáctví, pokud nemáte pódium tak někoho, kdo bude hlídat, aby kapelníci neleželi v kaluži na zemi společne s lidma, někoho kdo Vám ohlídá WC, aby se na dveře někdo nepodepsal pěstí, někoho, kdo to bude klidnit, když se vyskytne agrese, osvědčilo se mi domluvit si někoho na hlídání, aby se nedělal bordel po vesnici, před klubem atp, vůbec není špatný mít (někoho, kdo se v tom vyzná) případného zdravotníka a nakonec někoho, kdo to všechno uklidí, protože ráno se nikomu nechce ani utřít prdel:)

8 Příprava a Úklid – Akci si pořádně připravte, zkontrolujte zařízení k čepování piva...Když musíte vylepte hodně viditelných cedulí zakazujicích kouření.Připravte koše a pytle na odpadky, jinak se v tom urochníte.Dejte hajzlák na WC,aby se někdo neutřel o roh.Není špatné sehnat někde na skládce nebo po známejch starej koberec a dát ho pod pogo.Lidi se po pár vylitejch pivech přestanou zabíjet...
Po akci důkladně ukliďte (pokud nemusíte flakejte to;). Sesbírejte odpadky (snažte se je třídit na plasty, papír atp. Jsme punkáči, ne prasata) i v blízkém okolí akce, ať si Vás důchodci a abstinenti neberou do pipinky, dopíjte zbytky alkoholu a vyprovoďte zbytky lidí, spočítejte škody, prodělek a za pozornosti a konejšení spolustojících hrozte pěstičkou směrem k nebesůma a přísahejte, že už nikdy žádnou akci dělat nebudete....Zhruba za tři týdny začněte plánovat další akci.

9 Par typů -
Není vůbec špatné začínat akce den předem, pěkně se všechno připraví, sejdou se pořadatelé i kapely, udělá se pěkná družba v božkovském duchu a celkově to má svoje kouzlo budit se na hromadě čpících těl a celej následující den umírat
Akci si přizpůsobte obrazu svému, udělejte si výzdobu, vlajky, transparenty, prostě tak, aby to byl pořádnej undroš.
V každym kolektivu se najde blbec.Nejhorší je agresivní blbec.Buďte domluvený s pořadatelama a kamarádama a případnou agresi vůči účastníkům okamžitě zlikvidujte.
Stává se, že se Vás pokusí lidi u vstupu ukecávat o slevu nebo o vstup zadarmo. Je to na Vás.Pokud povolíte jednomu, začnou chodit další a budete za svini, když někomu dáte a někomu ne.Pokud to nedáte nikomu, budete za svin taky :)
Nedělejte si o lidech jezdících na festy žádné iluze.Najdou se tací, kteří se na akcích pokusí krást a to nejen účastníkům, ale třeba i alkohol na baru nebo v distrech, v krajním případě i z kasy, proto si vše důkladně hlídejte !
Může se stát, a mě už se to párkrát stalo, že třeba týden před akcí vám kapely začnou zvyšovat svou apanáž, mít výmluvy, chtít pod výmluvami a pohrůžkami lepší hrací čas nebo podmínky atp. Proto si vždy domluvte peníze předem na pevno a to samé (náhoda se stát může,ale..) udělejte s hracími časy. A dodržte to ! Když Vás kapela začne před akcí ždímat,pokud můžete, kopněte jí do prdele.Na každym rohu je 20 kapel, co jsou slušný a chtějí si zahrát. Pokud to nejde, nekompromisně dodržte předem stanovené podmínky, nemáte se za co stydět.
Pokud máte sami kapelu, nedělejte to pravidlem, ale snažte se brát kapely na koncerty na výměnu. Pomůže to všem. A pokud máte kapelu a děláte akci, máte plné morální právo hrát tam se svojí kapelou a dát si jakykoliv čas(zdá se to jako samozřejmost, ale opravdu se najdou stupidi, co jsou schopny na tohle nadávat a rejt do toho)

9 Hodně štěstí !

Žádné komentáře:

Okomentovat