pondělí 10. ledna 2011

Marihuana


Právnické okénko Mgr.Toppera
Jak je to marihuanou od nového roku

Od 1.1.2010 je u nás účinný nový trestní zákoník, který přináší i pár změn pro uživatele lysohlávek (případně jiných houbiček), marihuany a z ní vyrobených lahůdek. Ačkoliv nejde o legalizaci, ale o částečnou dekriminalizaci, je to určitě krok správným směrem. 

Dosavadní stav byl takový, že marihuana byla postavena naroveň všem drogám, čili byla stejně trestná jako heroin, brown a podobně. V případě, že u vás našli víc jak gram marihuany, šlo automaticky o trestný čin a mohl následovat trest až dva roky nepodmíněně. Pochopitelně, že k takovým trestům se nikdo neuchyloval a jakékoliv akce proti marihuaně se soustředili spíš na velkopěstírny. Největším trestem tak stejně bylo, když vám někdo přes noc sklidil hýčkané políčko. S pěstováním obecně to bylo trochu složitější, protože policajti jsou gumy a naprosto nerespektujou soudní rozhodnutí. Dlouho sice panoval názor, že jakékoliv pěstování je trestné, ale když byla v roce 2007 krajským soudem odsouzena žena právě za pěstování, odvolala se k Nejvyššímu soudu, který vyslovil názor, že pěstování samo o sobě trestné není a trestná je až následná výroba – čili sklizení a sušení. Policie ovšem nadále trvale na svém výkladu zákona a dál zatýkala pěstitele.

Nový trestní zákoník však respektuje názor Nejvyššího soudu a marihuanu částečně dekriminalizuje. Hlavní pokrok je v tom, že KONEČNĚ rozděluje drogy na měkké a tvrdé, respektive na marihuanu, houbičky a na ostatní drogy. Zákon opět operuje s obecným pojmem větší než malé množství. V případě držení většího než malého množství látky konopí, pryskyřice z konopí nebo psychotropní látky obsahující jakýkoli tetrahydrokanabinol, izomer nebo jeho stereochemickou variantu (THC) půjde o trestný čin s trestem až odnětí svobody až na jeden rok, zákazem činnosti nebo propadnutím věci nebo jiné majetkové hodnoty. Malé množství, tedy množství kdy nepůjde o trestný čin je v tomto případě 15 gramů sušiny, u hašiše 5 gramů. (pro houbaře je daná hranice 40 plodnic lysohlávky). Podobně je to s trestností pěstování konopí, s tím rozdílem, že maximální trest je 6 měsíců odnětí svobody a malým množstvím se v případě pěstování rozumí 5 rostlin.

Pozor. Nejde o legalizaci, ale o částečnou dekriminalizaci. Ještě tu máme zákon o přestupcích. Takže když máte u sebe 15 gramů nebo pěstujete 1-5 kytek, jde vždycky o přestupek, kde hrozí pokuta až 15.000 Kč a navíc vám pochopitelně marihuanu seberou. Nový trestní zákoník tedy přináší jistý pokrok, ale k úplné legalizaci marihuany ještě pár kroků zbývá. Minimálně je třeba zlegalizovat pěstování pro léčebné účely a pro vlastní potřebu. Pánové v parlamentu by si měli uvědomit, že pěstování marihuany oddaluje uživatele od dealerů a tím i od tvrdších drog.

Topperharley

1 komentář:

  1. tyjo to sem nevěděl sem si myslel že je to legální držet u sebe trávu v tom menšim množství, ale asi ne.... ještě že nehulim

    OdpovědětVymazat