úterý 11. ledna 2011

Freetekno


You can stop the party but you can´t stop the future!

Freetekno je název pro hudební styl a s ním spojenou kulturu a životní filosofii.

Hudebně je to undergroundová odnož techna – není to techno (techno je hudební žánr stejně jako rock, disko, freetekno je celá subkultura)! Je to syntetická, rychlá, rytmická hudba, která není moc bohatá na tóny. Tvoří jí dj „mícháním“ dvou nebo víc vinylů na gramofonech. Objevujou se tady rozličné samply a vokály, které můžou být i živě zpívané. Zvuk je vedený do repráků, které jsou typicky sestavovány do hradeb nebo zdí. Druhů repráků je celá hromada, podle stavby a výkonu.

Jak už jsem řekla, freetekno se vyvinulo z techna, jehož počátky můžeme hledat někde mezi 70. a 80. lety v USA. To se v detroitských klubech a nočních hudebních pořadech začala hrát syntetická elektronická hudba, ale nešlo o celkem běžný a diskem ovlivněný house, ale o temnější a rychlejší žánr, který odrážel alternativní, punkovou a industriální scénu. Po technu přišlo tekno, které je rychlejší, temnější a melodičtější. Z USA se přes Ibizu a Goa dostalo do Británie. Tam vznikl skloubením houseu a techna acid house. Na přlomu 80. a 90. let došlo vlivem znechucení z komerce houseové a acid houseové scény k odštěpšní větve freetekna. Na počátku všech underground myšlenek freetekna stál kmen Spiral Tribe.

Za undergroundem si můžeme představit různé alternativní kultury společnostní vnímané jako cosi na okraji nebo mimo mainstream. Po druhé světové válce tak bylo souhrnně označování hnutí odporu, v 60. letech pak jakékoliv protistátní, poloilegální nebo ilegální aktivity. V praxi dochází ke státnímu zavržení undergroundu jako politického nepřítele, protože underground reprezentuje styl a hodnoty v rozporu s celospolečensky preferovanými trendy, jako jsou konzum, konformita, přežité konvence, či společenská pravidla. Rave i freetekno vždycky byla a je ve své podstatě underground, protože existuje mimo mainsteam. Podle základních znaků anarchistických a autonomních proudů naplňue freetekno scéna v maximální míře autonomní specifika. Anarchistické ideály jsou ve scéně zastoupeny, ale spíš okrajově.

Kultura freetekna funguje na DIY principech. Respektive měla by fungovat, ne vždycky tomu tak je. Principy DIY zahrnujou důraz na význam jednotlivce, nehierarchickou strukturu, demokratické rozhodování, snahu vytvořit vlastními prostředky a silami nekomerční produkci. V podstatě jde o to za co nejmíň peněz, mezi co nejvíce lidmi dát dohromady soundsystem – jeden člověk má dodávku, další má repráky, další umí kreslit a malovat… Freetekno ve své podstatě znamená respekt k ostatním i přírodě. Ale…

„Rave“ („bláznit“, „řádit“, ale taky „čarodějnický slet“) bylo označení pro ilegální akce, ale s odštěpením klubové (komerční) scény přijala undergroundová část taneční scény termín freetekno („free“ = svoboda, nezávislost a „tekno“ = hudební styl).

Můžeme se setkat se 3 druhama freetekno akcí: freeparty – akce s volným vstupem, většinou venku nebo v nepoužívaných objektech, neexistuje oficiální pořadatel, náklady na pořádání jsou minimální, jde o nelegální akce. Dalším druhem jsou akce pololegální – objevuje se vybírání vstupu za účelem uspokojit potřeby pořadatelů, jinak se neliší od freeparty. Legální akce – ztrácí „freetekno“ význam, vybírání vstupu k zaplacení legálního místa a uspokojení státních systémů, běžný je i sponzoring (= komerce), akce je nahlášená, organizátor existuje, jsou tady vysoké náklady. Další formou akcí jsou teknivaly – letní festivaly, které jsou jen minimálně regulované organizátory (dřív třeba Czechtek).

V základě všech akcí jsou některé stěžejní principy, jako je otevřenost, přijímání a pozitivismus, takže se s rvačkama a násilím na freetekno akcích setkáme jenom zřídka. Další z filosofií je vyjádřena slovem PLUR – peace, love, unity, respect.

Obvykle jsou party financované z výdělku na baru, málokdy se setkáme se ziskovou aktivitou (prodávání triček, placek…), většinou je to spíš naopak. Značná část peněz teče z kapes jednotlivých členů soundsystemů, nebo z výdělků, které utržily během zimy při akcích v klubech se zpoplatněným vstupem.

Drogy? K freeteknu drogy patří, především marihuana, hašiš, LSD, houby, samozřejmostí je alkohol a tabák. V českých podmínkách je alkohol konzumovaný v obrovském množství, především samozřejmě pivo. Rozšířené je užívání i stimulantů, opiáty jsou zastoupeny minimálně kvůli neschopnosti tancovat pod jejich vlivem. Prodej drog není prvoplánový, ale celkem běžný. Velký význam měla v rave kultuře extáze, která podporuje empatii a tím základ kultury – otevřenost všem bez jakéhokoliv znevýhodňování nebo rasismu.


Soundsystemy - kmeny – tribes. Vlastně jde o partu lidí, kteří mají aparaturu a hrajou, kde se dá. Systemy jsou původem z Jamajky. Součástí jsou taky VJ´s, umělci, kteří se starají třeba o projekce a fireshow. První anglický soundsystem Spiral Tribe přišel s myšlenkou odpoutat se od v té době klasické klubové, acid houseové nebo houseové scény a dělat akce venku bez bariér (ploty, zátarasy u dj´s, vstupné). U nás byl zlomový rok 1994. Zahraniční travelleři našli první posluchače mezi punkáčema a sqatterama na pražském squattu Ladronka, kde později vznikl první a nejpočetnější český soundsystem Cirkus Alien. Průkopníci na české scéně byli dál Direct Drive, Technical Support, Mayapur a hlavně NSK.

Když se budeme bavit o nějaké spiritualitě, freetekno využívá technických prostředků k znovuvytvoření starověkých oslav, na kterých byl tanec používán jako spirituální nástroj. Rytmus taneční hudby se pohybuje od 120 do 300 úderů za minutu, pulz srdce embrya v těle matky má 120 úderů. Další je „vzývání“ ohně, točící se spirály, lasery, stroboskopy a pocit sounáležitosti všech účastníků. A samozřejmě se musí tancovat. Tak zvané mrdání beden je prostě rituální tanec.

Součástí kultury je i new age travelling – kočování. Travelleři cestují mezi festivaly, žijí v komunitě a sdílí společné přesvědčení. Zase můžeme najít společné znaky s dávnými kočovníky, ale new age trevelling vznikl v 70. letech v Británii. Postupem času vznikly travellerské tekno sounsystemy.

Nakonec číslo 23. Může to vypadat jako mystické mlčení kolem významu dvacettrojky, pravda je ale taková, že málokdo skutečně ví, co vlastně znamená. Žádné záhady ale nehledejte, je to jenom počet členů zakládajícího kmene Spiral Tribe.

Lada Prasoid

Žádné komentáře:

Okomentovat